Rabu, 16 Jun 2010

Kehidupan Di IPT...

Salam 'Alaik.sebelum ana nak berkongsi cerita ini ana nak menyusun sepuluh jari tanda kemaafan kepada sesiapa.Kini baru ana sdar kehidupan di ipt bukan semudah yang di sangka.sememangnya ia lebih susah daripada zaman persekolahan dulu.pemikiran pun makin matang dari hari ke hari.Tidak seperti zaman kecil dahulu.Ana kecil2 dahulu memang nakal,ligat,degil..hehehe..macam2 lagilah.main polis and thief,sorok2,main kahwin2,kadang2 join juga main masak tapi main zina2 tidak pernah sama sekali.berdosa!!!..Kini segalanya tinggal kenangan bak kata pujangga orang putih."lets bygones just bygones"andai ana salah tegur ye.hehehe.sekarang ini ana belajar sambil mengajar di Kolej Hafiz.Di IPT ni masa memang sangat mencemburui kita,masakan tidak,hendak berehat sahaja pun di kira telah membazirkan masa.Walau bagaimanapun,masa untuk berkomunikasi dengan Allah S.W.T masih menjadi keutamaan.Kita sebagai umat Islam hendaklah acap kali mengingati Allah S.W.T walau di mana sahaja kita berada.Ramai di kalangan muda-mudi kita khususnya tidak mengetahui konsep sebenar ibadah.Setiap perbuatan yang kita lakukan setiap hari dikira ibadah dengan niat kerana Allah S.W.T.Di IPT kita akan dapat mengetahui sejauh mana kita mampu menghadapi cabaran dan liku2 kehidupan yang penuh dengan onak dan duri ini,Natijahnya,kita mestilah istiqomah dalam apa jua keadaan.Jangan mudah putus asa,ingat!."gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya".Ana harap rakan2 ana yang kini berada di perantauan agar berusahalah untuk mencari ilmu..sebab "menuntut ilmu wajib bagi ke atas muslimin dan muslimat"...

2 ulasan:

 1. 1. aku nak ckp..aku suke label ilmu oh ilmu ko nih..hihi..
  2. nak tgor sikit ade pmbtulan..bukan polis entry eh..polis and thief...he3..
  3. ya..aku stuju..istiqamah itu mmg pnting dan perlu...sama2 kita doa untuk kebaikan kita bersama..baru berkat..insyaAllah..

  BalasPadam
  Balasan
  1. @vandersafwan : thanks la wak,"1 istiqamah lebih baik daripada 1000 karamah" =), police and thief want to jungle, police death, thief guard , knock2x thief! =)

   Padam